info over

De Kat

U denkt dat u een kat heeft?
Echt niet, uw kat heeft een verzorger: Ú.
En daarom moet u hem of haar góed verzorgen, met goede voeding, regelmatige inentingen, aandacht en liefde. En zeker als hij/zij ouder wordt is een gezondheids controle nodig: gebit, nierfunctie, gewicht, gewrichten…

MAANDACTIES

In de maand februari besteden wij extra aandacht aan het gebit van uw huisdier. In deze maand doen wij een gratis gebitscontrole en krijgt u 20% korting op alle gebitsbehandelingen.

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt.

70% tot 80% van alle honden en katten ouder dan 3 jaar kunnen last van gebitsproblemen hebben en ernstige aandoeningen krijgen die het gevolg kunnen zijn van het niet tijdig behandelen van gebitsklachten. Vaak merken we de stank op, maar ook zonder stank kunnen er vervelende ontstekingen of loszittende tanden zijn. Naast de pijn die uw huisdier hiervan mogelijk ervaart, kunnen ontstekingen ook problemen elders in het lichaam veroorzaken. Het is daarom echt belangrijk om het gebit goed in de gaten te houden.

Soms zien we al op jongere leeftijd problemen. Zo bestaat er bij de kat een aandoening die zich al op jonge leeftijd manifesteert. Hierbij verdwijnt de buitenste laag van de tand waardoor deze aandoening zeer pijnlijk is. De gebitscontrole is dus zeker voor alle leeftijden nuttig en mogelijk.

Als eigenaar kunt u dit thuis natuurlijk ook prima in de gaten houden. Het is daarom erg fijn om dit al op jonge leeftijd bij uw dier te oefenen. Ook tandenpoetsen behoort zeker tot de mogelijkheden. Vooral honden accepteren dit prima als hier al op jonge leeftijd mee gestart wordt.

Waarom toch die extra aandacht?

Ook bij dieren is het belangrijk om problemen tijdig op te sporen.
Niet alleen de mens, maar ook onze huisdieren worden tegenwoordig steeds ouder. Dit heeft automatisch tot gevolg dat we vaker te maken krijgen met echte ouderdomskwalen. U kunt dan denken aan slechte gebitten, de nierfunctie die achteruit gaat, hartkleppen die minder goed sluiten, een verhoogde schildklierfunctie en wat we ook steeds vaker zien is artrose (ook bij de kat). Voor al deze aandoeningen geldt, mits tijdig opgespoord, dat er eenvoudig wat aan gedaan kan worden en dit zorgt dan ook voor een prettiger leven van uw senior huisdier.

Welke leeftijden komen in aanmerking voor dit gratis senior consult in de maand November;

Wij hebben de grens gesteld bij de kat op 8 jaar, bij de kleinere hondenrassen (tot 20 kg) op 9 jaar en de grote hondenrassen op 6 jaar. Tijdens het consult lopen we uw huisdier helemaal na en als er reden is om vervolgonderzoek te doen, zullen we dit met u bespreken. Ook zal aandacht worden besteed aan preventie van ziektes en aandoeningen.

Mocht u meteen een afspraak willen maken voor een vaccinatie of een aandoening, dan rekenen wij wel een consult.

Woensdag 14 november 2018 is het Wereld Diabetes Dag.
Op de verjaardag van de uitvinder van insuline, 14 november, staan we wereldwijd stil bij diabetes.

Suikerziekte of diabetes melitus bij uw hond of kat, wat is dat?

Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed te hoog omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Deze insuline zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed geregeld wordt.

Als er veel glucose in het bloed aanwezig is, zal er via de nieren glucose met de urine verloren gaan. U kunt deze maand GRATIS bij onze assistentes op afspraak de suikerspiegel van uw huisdier laten bepalen vanuit het bloed of door urine langs te brengen

Juni staat al jaren op de agenda als chipmaand. Sinds 1 april 2013 moeten alle pups binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en voor ze 8 weken oud zijn geregistreerd bij een databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken geregistreerd worden.

Voor katten ligt deze verplichting anders, maar heeft het zeker een toegevoegde waarde om ook katten te chippen. Vaak genoeg krijgen wij katten aangeboden op de praktijk om te controleren of ze gechipt zijn. Ook de dierenambulance controleert bij gevonden dieren altijd of ze gechipt zijn. Op deze manier kunnen de eigenaren op de hoogte worden gebracht dat hun huisdier gevonden is.

Zie ook “chippen van de kat”

In juni kunt u uw huisdier laten chippen zonder de kosten van een consult.

WAT WIJ KUNNEN DOEN

Plasproblemen | Plassen

Zowel de poes als de (ex) kater kan problemen krijgen met het plassen. Maar beide anders: de poes heeft meestal de klacht dat ze vaak en veel plast, of waar het niet hoort. De kater kan met hetzelfde beginnen, maar kan ook stoppen met plassen. Dan moet u als eigenaar/verzorger snel handelen, anders stopt de kat met leven. Dat klinkt niet alleen dramatisch, dat is het.

Bij katten komt regelmatig blaasgruis voor. Dat hangt deels samen met de voeding. De poes heeft er last van omdat het pijn doet, maar de kater nog meer:

Het piemeltje = de urinebuis is smal en het gruis kan daar in vast lopen. Ook kan het zijn dat er helemaal geen sprake is van gruis, maar van een samengeklonterd eiwitpropje die vastloopt en de derde optie is een spasme van de urinebuis, waardoor de urine niet kan passeren. In alle drie de gevallen kan de kater niet plassen en zal hij klachten van aanhoudende persdrang vertonen. Als uw kater niet kan plassen, dan is het noodzakelijk om zsm contact op te nemen met de praktijk. Als inderdaad blijkt dat de kat een volle blaas heeft zullen wij de kat onder narcose brengen en een katheter plaatsen. We zullen de urine controleren op gruis, en als dat gevonden wordt het type controleren. Afhankelijk van het type zullen we een dieetvoer voorschrijven die helpt de vorming van nieuw gruis tegen te gaan. Afhankelijk van het type gruis zullen we al dan niet besluiten rontgenfoto’s te nemen om uit te sluiten of er ook blaas en/of nierstenen aanwezig zijn. Mochten er blaasstenen aanwezig zijn, waarvan we verwachten dat die problemen gaan opleveren, dan moeten deze operatief verwijderd worden. Nierwaardes zullen door middel van bloedonderzoek gecontroleerd worden om te bepalen of en welke vervolgstappen nodig zijn en een prognose te kunnen geven voor het herstel.

Alles gebeurt uiteraard in goed overleg met u.

Huidproblemen | Jeuk

Jeuk is een grote ergernis voor de eigenaar maar een nog groter probleem voor de kat. En de oorzaak van die jeuk te vinden, dat is de kunst van de dierenarts/dermatoloog. Bij Diergeneeskunidg Centrum Ceres werkt weliswaar geen gespecialiseerde dermatoloog, maar wel een team dat er vaak toch uit komt. Is het veroorzaakt door vlooien, door een allergie, door het voedsel, door stress, door huidschimmels? Afhankelijk van de oorzaak kan een gericht plan worden opgesteld om de kat en u van de problemen te verlossen..

Basis is altijd een goede vlooienbestrijding. En dat kan op verschillende manieren. Er bestaan injecties die een half jaar werken. Deze maken de vlooien onvruchtbaar. Deze optie is alleen geschikt voor katten die niet allergisch zijn voor vlooien. Daarnaast hebben wij in de praktijk een door ons geselecteerd aanbod van middelen. Geselecteerd op goede werkzaamheid, toedieningswijze, lengte van werkzaamheid en wel of niet gecombineerd met effectiviteit tegen teken en wormen.

Chippen van de kat

Steeds vaker worden ook katten gechipt en dit vinden wij een goede ontwikkeling. Er is niets zo vervelend om een gevonden kat hier op de praktijk te krijgen en niet te weten waar deze thuis hoort. En ook andersom is het fijn dat, als uw kat gevonden wordt, u hiervan op de hoogte kan worden gebracht. Sommige katten zijn erg ondernemend en kunnen in bijvoorbeeld een auto of vrachtauto springen. Vervolgens komen ze er dan kilometers verderop pas weer uit.

De chip is ongeveer ter grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid aangebracht. Dit kan gewoon tijdens het spreekuur, maar ook gecombineerd met bijvoorbeeld de castratie of sterilisatie. De dieren worden daarna geregistreerd bij een databank, zodat iedereen die een chip kan aflezen het nummer kan opzoeken en de juiste persoon kan contacten.

Castratie kater

Wij castreren een kater in principe vanaf 6 maanden tenzij de kater al eerder in huis begint te plassen, maak dan direct voor dezelfde week nog een afspraak. Als je te lang wacht en de kat heeft er een gewoonte van gemaakt, helpt castreren soms niet meer.

De operatie is vrij eenvoudig. Na een goede en veilige narcose worden de beide testikels ingesneden en verwijderd. De balzak blijft zitten. De bloedvaten en de zaadleider worden afgebonden en dan is de operatie klaar. De huidwond blijft open. De nazorg bestaat uit een pijnstillende injectie die de napijn voorkomt. Bij ons blijft de kater op een verwarmde plaats om rustig bij te komen. Als u hem weer komt halen is de kater ex-kater en weer wakker. U krijgt van ons een pijnstilling mee voor de eerste dagen.

 

Castratie poes

Velen denken dat hier een foutje staat maar het klopt. Sterker nog, wat meestal sterilisatie van de poes wordt genoemd is eigenlijk een castratie. We spreken van een sterilisatie als een dier onvruchtbaar wordt gemaakt terwijl de geslachtsorganen aanwezig blijven. Bij de poes halen we ook de eierstokken weg omdat anders de poes wel krols blijft en dat is niet de bedoeling. Dat geeft wel aan dat het toch een echte buikoperatie is.
Poezen castreren we net als de katers vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Ze zijn echter vanaf een maand of 5 al mogelijk vruchtbaar. Is dit zo rond februari en komt uw kat buiten dan adviseren we vaak om of iets eerder dan 6 maanden te castreren, of tijdelijk de poezenpil te gebruiken. Dit omdat rond deze tijd de hormonen van onze katten alweer beginnen op te spelen onder invloed van de toenemende daglengte en uw poes voordat u er erg in heeft zomaar al gedekt en dus drachtig kan zijn.

Vacinatie | De kat inenten

Vaccinatie van de kat wordt al heel lang gedaan. De belangrijkste ziekten van de kat waartegen ingeeent wordt  zijn katteziekte en niesziekte. De eerste is een heftige en meestal dodelijke ziekte en het vaccin werkt gelukkkig goed en lang. Niesziekte is een ander verhaal. In de eerste plaats is er niet 1 verantwoordelijk virus of bacterie, maar er zijn er meerdere. Bovendien verandereren de stammen regelmatig en moet het vaccin dus aangepast worden.

Soms is gedacht, dat het inenten niet meer nodig was. Helaas blijkt het nog steeds heel noodzakelijk. Als te veel mensen het enten uitstellen of gewoon niet doen, is er kans op een enorme uitbraak met veel leed en verdriet bij mens en kat. Zelfs bij katten die nooit buiten komen is er de kans op een uitbraak met kattenziekte.

Bij Diergeneeskundig Centrum Ceres hanteren we een alternerend systeem: het ene jaar de combinatie van nies- en kattenziekte, het volgende jaar alleen niesziekte. Als de dieren voor vaccinatie komen krijgen ze ook de jaarlijkse gezondheidscheck en lopen we uw kat even helemaal na. Mochten ons dingen opvallen zullen we dit dan ook direct bespreken. Vaak kunnen we op die manier al in een vroegtijdig stadium bepaalde aandoeningen vinden en een tijdige behandeling instellen.

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Als uw huisdier suikerziekte heeft komt dit omdat hij of zij te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat suiker opgenomen wordt in de lichaamscellen. Bij suikerziekte komt de suiker dus niet in de cellen. Hierdoor krijgen cellen geen brandstof, maar blijft de suiker in het bloed. Dit suiker zuigt het vocht uit de cellen. Suiker en vocht worden uitgeplast.

Dieren met suikerziekte plassen dus veel en hebben veel honger. Ze eten en drinken veel, maar worden toch mager. Vaak verwaarlozen ze zichzelf wat zich uit in een slechte plukkerige vacht en slapen ze veel. Uiteindelijk zullen ze stoppen met eten en soms zien we ook dat ze gaan braken.

Wat u zelf moet doen.

Natuurlijk is het belangrijkste dat de kat goede voeding en aandacht krijgt. Een huisdier heb je niet, om hem aan zijn lot over te laten! Sommige katten doen het best goed op het goedkoopste voer, maar niet alle en niet altijd! Het is verstandig om goed voer van een betrouwbaar merk te voeren. Bij ons in de praktijk hebben we dieet- en onderhoudsvoer op voorraad. 

Verder moet élke kat, ook die nooit buiten komt, preventief behandeld worden tegen wormen en soms ook tegen vlooien. Wormen zijn schadelijk voor de kat maar ook voor de mens in zijn omgeving! En vlooien? Als ze er eenmaal zijn… het kan vooral in de warmere maanden een plaag worden.

Voor zowel vlooien als wormen zijn er verschillende behandel methoden: druppels op de huid of tabletten. Beide zijn goed, maar niet voor iedere kat en eigenaar even praktisch.

VetPlan!


In 2024 zijn wij gestart met het VetPlan®. 
VetPlan® is een speciaal abonnement voor honden, katten en hun eigenaren. Voor een vast bedrag per maand krijgt jouw huisdier de preventieve zorg die nodig is voor een lang en gezond leven. Zo worden eventuele gezondheidsrisico’s al in een vroeg stadium ontdekt. Naast de nodige vaccinaties en gezondheidschecks krijg je met VetPlan® ook kortingen op behandelingen en producten. Kortom: alles wat nodig is om uw huisdier zo lang mogelijk gezond en gelukkig te houden!
Mocht u willen weten wat de kosten zijn voor uw huisdier, kunt u contact opnemen met de praktijk of even binnen wandelen.