info over
De hondKunt u zich een trouwere vriend voorstellen in de dierenwereld dan een hond? Wij niet! Er zijn ontegenzeggelijk heel veel verschillende huisdieren mogelijk, leuk, mooi of lief. Maar een echte vriend is toch meestal de hond. Ook wij houden van honden en doen ons best voor de hond en zijn baas.
MAANDACTIES
Dit betekent gratis gebitscontrole voor uw hond of kat en 20% korting op gebitsbehandelingen. Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt.
70% tot 80% van alle honden en katten ouder dan 3 jaar kunnen last van gebitsproblemen hebben en ernstige aandoeningen krijgen die het gevolg kunnen zijn van het niet tijdig behandelen van gebitsklachten.
Stank uit de bek en loszittende tanden of kiezen kunnen een gevolg van een vies gebit zijn, het kan zelfs ontstekingen in belangrijke organen veroorzaken.
Vaak kunt u als eigenaar zelf al veel doen om dit te voorkomen, zelfs bij pups en kittens. Daarom vragen we elk jaar in februari aandacht voor dit probleem tijdens de maand van het gebit.
Waarom toch die extra aandacht?
Ook bij dieren is het belangrijk om problemen tijdig op te sporen.
Niet alleen de mens, maar ook onze huisdieren worden tegenwoordig steeds ouder. Dit heeft automatisch tot gevolg dat we vaker te maken krijgen met echte ouderdomskwalen. U kunt dan denken aan slechte gebitten, de nierfunctie die achteruit gaat oh hartkleppen die minder goed sluiten. Wat we ook steeds vaker zien is artrose (ook bij de kat). Voor al deze aandoeningen geldt, mits tijdig opgespoord, dat er eenvoudig wat aan gedaan kan worden en dit zorgt dan ook voor een prettiger leven van uw senior huisdier.
Welke leeftijden komen in aanmerking voor dit gratis senior consult in de maand oktober;
Wij hebben de grens gesteld bij honden vanaf 7 jaar. Tijdens het consult lopen we uw huisdier helemaal na en als er reden is om vervolgonderzoek te doen, zullen we dit met u bespreken. Ook zal aandacht worden besteed aan preventie van ziektes en aandoeningen.
Mocht u meteen een afspraak willen maken voor een vaccinatie of een aandoening, dan rekenen wij wel een consult.
14 november is het Wereld Diabetes Dag.
Op de verjaardag van de uitvinder van insuline, 14 november, staan we wereldwijd stil bij diabetes.
Suikerziekte of diabetes melitus bij uw hond of kat, wat is dat?
Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed te hoog omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Deze insuline zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed geregeld wordt.
Als er veel glucose in het bloed aanwezig is, zal er via de nieren glucose met de urine verloren gaan. Dit zorgt ervoor dat uw hond meer gaat plassen en daardoor ook meer zal gaan drinken. Ook zal de hond gaan afvallen, terwijl hij wel goed lijkt te eten. Dit komt omdat er suiker (=energie) verloren gaat via de nieren.U kunt deze maand GRATIS bij onze assistentes op afspraak de suikerspiegel van uw huisdier laten bepalen vanuit het bloed of door urine langs te brengen.
WAT WIJ KUNNEN DOEN
Plasproblemen bij de hond
Plasproblemen bij de hond komen regelmatig voor. Ze plassen op vervelende plaatsen, ze kunnen hun plas niet ophouden, ze verliezen druppels urine, ze plassen veel, ze plassen moeilijk. En al deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Verandering van plasgedrag is zeker niet iets wat onderschat moet worden. We vragen u eigenlijk altijd even wat urine langs te brengen (deze moet binnen 2 uur op de praktijk ingeleverd worden) en afhankelijk van de klacht en de uitslag van het urineonderzoek zal er ook een consult ingepland worden.
Huidproblemen | Jeuk
Huidproblemen zijn misschien wel de meest voorkomende klacht die we zien in de dagelijkse praktijk. Vroeger kregen vlooien vrijwel altijd de schuld van de jeuk bij onze honden. Maar door de goede en effectieve vlooienbestrijding zien we gelukkig niet vaak meer vlooien bij de hond.
Maar wat is dan de oorzaak van de jeuk? En jeuk is niet het enige huidprobleem wat we zien. Denk aan likken aan de pootjes, of een terugkerende oorontsteking. Ontstekingen van de huid zelf. En zelfs honden die vaak last van hun darmen hebben, daar zien we dezelfde oorzaak als de echte huidklachten. De oorzaak is in de meeste gevallen toch een allergie of voedselintolerantie. We konden altijd al middels bloedonderzoek een allergie voor dingen van buitenaf onderzoeken, maar tegenwoordig kunnen we ook onderzoek doen naar voedingsallergie. Dit geeft dan heel veel duidelijkheid over welk voer wel en welk voer niet geschikt is en we zien de huidklachten en/of verteringsklachten dan ook vaak heel snel verminderen. Weg gaan ze nooit helemaal, want als er iets lastig is om goed te doen is uw hond niets anders te laten eten dan dat wat geschikt is voor hem of haar. Maar
als het gaat om een allergie voor stoffen van buiten (denk aan pollen, grassen en bomen, maar ook schimmels vlooien en mijten), dan zijn er een aantal opties voor de behandeling/bestrijding van de jeuk. Alle opties worden doorgenomen en er zal in samenspraak met de eigenaar gekozen worden voor de best passende therapie.
Chippen van de hond
Een chip is een heel klein electronisch spiegeltje waarmee het dier geindentificeerd kan worden. De chip wordt met behulp van een naald onderhuids ingebracht en blijft dan levenslang werkzaam. Er zit geen batterij of iets dergelijks in, de chipreader levert de stroom om de chip af te lezen. Na het chippen is het natuurlijk belangrijk dat de code van het dier centraal opgeslagen wordt zodat overal te achterhalen is om welk dier het gaat en waar het thuis hoort.
Vanaf 1 november 2021 zijn er een aantal zaken veranderd in de registratie bij de Raad van Beheer en bij Databank Honden en komen er meer controles in het systeem.
Fokkers
Van belang voor fokkers is dat iedere fokker zich eenmalig moet registreren. Deze registratie is ook verplicht als je als fokker slechts één nestje wil fokken! De chipper van de Raad van Beheer mag wettelijk geen honden meer chippen als de fokker geen UBN-nummer heeft en dat geldt ook voor ons, de dierenarts.
U kunt uw UBN aanvragen bij RVO via de knop “Uw registratie direct regelen” op www.rvo.nl/hond-kopen.
Castratie hond
De castratie van een hond is een vrij standaard operatie, waarbij beide testikels via één snede in de huid worden verwijderd. Na het verwijderen van de testikels kan uw hond nog een week of 5 tot 6 wel vruchtbaar blijven. De hormoonspiegels zullen wel vrij rap dalen, waardoor het gedrag kan gaan veranderen. Kan, maar dit hoeft niet. En dat is precies de reden waarom wij niet heel veel reuen meer direct castreren. Soms verandert het gedrag ten gunste na een castratie, maar soms verandert er niets. Soms is een chemische castratie ten tijde van de “puberteit” voldoende om het ongewenste gedrag in deze levensfase te onderdrukken en hoeft na deze eenmalige chemische castratie verder niets te gebeuren. Het gebeurt zelfs ook wel dat castratie juist zorgt voor het ontstaan van ongewenst gedrag. Sommige honden hebben juist de hormonen nodig om geen angstige hond te worden.
Omdat tegenwoordig de meeste teven gesteriliseerd zijn, is de kans dat reuen weg lopen door loopse teven op de buurt of dat zij per ongeluk een loopse teef dekken een stuk minder.
De noodzaak van de operatie is dus een stuk minder.
Mocht u uw reu gewoon graag willen castreren, dan is dat uiteraard nog altijd mogelijk
Sterilisatie hond
In tegenstelling tot de castratie van de reu, zeggen we bij de teef: altijd steriliseren tenzij u uiteraard een nestje met haar wilt. Wij adviseren om uw hond 1 x loops te laten worden en dan ongeveer 100 dagen na het begin van de eerste loopsheid de sterilisatie in te plannen. Dan is uw hond mooi uitgegroeid en weten wij dat we niet rondom de loopsheid opereren, want dat maakt de operatie gewoon simpelweg iets complexer en met iets meer kans op complicaties. Dan is er nog een reden om het tussen de 1e en 2e loopsheid te doen. Het risico op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd neemt met iedere loopsheid toe. Daarnaast is er na iedere loopsheid kans op de ontwikkeling van baarmoederontsteking. U ziet, alle reden om uw teef te laten steriliseren als er geen nestje op de planning staat
Gewrichten
Gewrichtsklachten zien we op alle leeftijden helaas. Op jonge leeftijd worden de problemen zeker herkend en erkend. Gelukkig is het op jonge leeftijd vaak van tijdelijke aard. Maar helaas soms ook niet. Om de oorzaak van de klacht te vinden is een goed lichamelijk onderzoek noodzakelijk met daarnaast vaak ook röntgenfoto’s om de diagnose te bevestigen. Deze röntgenfoto’s kunnen wij zelf maken. Bij twijfel sturen wij de foto’s door naar de orthopedisch specialist voor overleg. Wat wij veel bij jonge dieren zien zijn gescheurde kruisbanden en knieschijven die te los liggen (patellaluxatie). Ook heupdysplasie is iets wat we met enige regelmaat voorbij zien komen. Al deze aandoeningen zijn gelukkig operabel. Wij doen dat niet zelf, maar zullen u daarvoor doorsturen naar de specialist.
Op oudere leeftijd komen de minder goed operabele aandoeningen, denk aan arthrose en spondylose. Helaas worden deze gewrichtsklachten niet altijd erkend maar gezien als iets wat hoort bij het ouder worden van de hond. En dat is jammer, want uw hond kan zoveel meer genieten van zijn laatste senior jaren zonder continue gewrichtspijnen. Er bestaan tegenwoordig zeer effectieve, innovatieve pijnstillers, specifiek voor gewrichtspijn bij de hond met bijzonder weinig bijwerkingen. Maar ook speciaal dieetvoer, welke al veel verlichting kan geven bij arthrose, zonder het gebruik van medicatie. Mocht u het vermoeden hebben dat uw hond gewrichtsklachten heeft, wacht dan niet te lang met de ondersteuning middels medicatie of voer.
Vacinatie | De hond inenten
Een hond inenten is eenvoudigweg nodig omdat de hond dan beter beschermd is tegen ziekten waar hij anders veel last van heeft en erg ziek van kan worden. Wij hanteren een vaccinatieschema van een grote cocktail gevolgd door 2 jaar alleen de ziekte van Weil en het daaropvolgende jaar dan weer een grote cocktail. Waarom doen we dit zo? Uit onderzoek is gebleken dat bij een goede basisvaccinatie als pup de afweerstoffen van de ziektes in de grote cocktail zeker 3 jaar in voldoende mate aanwezig zijn. Daarna nemen ze vaak af en is de bescherming niet meer gegarandeerd. Dus na 3 jaar moeten deze ziektes weer geboosterd worden. De ziekte van Weil vaccinatie geeft korter voldoende antistoffen en moet daarom ieder jaar herhaald worden. Tegenwoordig kunnen we ook titeren, maar de titerbepaling van de ziekte van Weil is onbetrouwbaar. Wij hebben ervoor gekozen om het titeren niet standaard bij ons te doen, maar dat wil niet zeggen dat we het niet kunnen. Mocht u liever uw hond titeren, alvorens hem of haar te vaccineren, dan kunt u daarvoor uiteraard gewoon een afspraak maken.
Naast de standaard vaccinaties zijn er aanvullend soms vaccinaties nodig, bijvoorbeeld als de hond tijdelijk in een kennel gaat of als uw hond mee op vakantie naar het buitenland gaat dan zijn vaccinaties altijd verplicht. De rabiësvaccinatie voor het buitenland moet minimaal 3 weken van tevoren gegeven worden en is 3 jaar geldig.
Vaccinaties worden vermeld in het paspoort van de hond.
Wat u zelf moet doen.
Behandel honden tegen wormen en behandel preventief tegen vlooien en teken. Dit is niet alleen om de gezondheid van uw hond te waarborgen, maar ook die van uzelf en alle mensen om u heen die in nauw contact komen met uw hond. Naast de (preventieve) behandeling tegen diverse parasieten is het belangrijk uw hond jaarlijks te vaccineren (waartegen leest u bij vaccinatie van de hond). Zo blijft uw hond gezond en vitaal. Voor uw gemak hebben wij alle noodzakelijke preventieve zorg gebundeld in ons Huisdierenzorg plan.
Naast de juiste voorwaarden creeëren voor een goede gezondheid, door goede preventieve zorg en goede voeding, is een goede opvoeding ook erg belangrijk. Neem de opvoeding van uw hond serieus. Puppytraining is niet essentieel voor het leren van de commando’s maar is erg belangrijk voor de socialisatie met andere honden. Met de juiste training, aandacht, beweging en voeding heeft u er een trouwe vriend bij voor hopelijk vele jaren.
VetPlan!
In 2024 zijn wij gestart met het VetPlan®. VetPlan® is een speciaal abonnement voor honden, katten en hun eigenaren. Voor een vast bedrag per maand krijgt jouw huisdier de preventieve zorg die nodig is voor een lang en gezond leven. Zo worden eventuele gezondheidsrisico’s al in een vroeg stadium ontdekt. Naast de nodige vaccinaties en gezondheidschecks krijg je met VetPlan® ook kortingen op behandelingen en producten. Kortom: alles wat nodig is om uw huisdier zo lang mogelijk gezond en gelukkig te houden!
Mocht u willen weten wat de kosten zijn voor uw huisdier, kunt u contact opnemen met de praktijk of even binnen wandelen.