• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

verlossing

In voorbereiding op de aanstaande verlossing is het belangrijk dat de aflamruimte in orde is, en dat zaken zoals desinfectiemiddel, warm water, glijmiddel, jodiumtinctuur, warmtelamp, voedingssonde, zuigfles en dergelijke aanwezig zijn.


De gemiddelde draagtijd van een schaap is 147 dagen (oftewel 5 maanden minus 5 dagen), maar de eerste lammeren kunnen zelfs al 140 dagen na dekking geboren worden.

De normale geboorte
De eigenlijke geboorte begint met de voorbereidende fase, waarin de bekkenbanden verslappen, het uier vol schiet en de kling (vulva) opzwelt en roder wordt.

In de ontsluitingsfase, die daarop volgt, vindt door de voorweeën uitrekking en verwijding van de baarmoedermond en schede plaats. Gedurende deze fase, die wel uren kan duren, zondert de ooi zich vaak af van de koppel, en is zij onrustig. Ze draait wat rond en gaat vaak staan en weer liggen. Het uier is gezwollen en soms verliest de ooi al wat biest.

Als de baarmoedermond volledig ontsloten is, begint de uitdrijvingsfase. Deze fase kan een half uur tot enige uren duren. De weeën zorgen er in combinatie met de buikpers voor dat de vruchtblazen en de vrucht geleidelijk de schede worden ingedreven. De ooi ligt hierbij vaak op de zij met gestrekte poten, en maakt kreunende geluiden. Als de vruchtblazen knappen, wordt de geboorteweg nat en glad, zodat de vrucht makkelijker naar buiten kan glijden. Als het lam geboren wordt, breekt ook de navelstreng meestal vanzelf af.
Tijdens de nageboortenfase, wordt de nageboorte afgedreven. Meestal gebeurt dit na één of enkele uren.

Zorg voor ooi en lam na de geboorte
Als het lam of de lammeren geboren zijn, is het belangrijk dat het uier van de ooi gecontroleerd wordt. Het uier mag niet te hard of pijnlijk zijn. Het is verstandig om een beetje melk uit de spenen te melken, om zeker te weten dat er melk komt en dat de melk goed is. De ooi moet het lam goed drooglikken.

Bij het pasgeboren lam moet de navel ontsmet worden met bijvoorbeeld jodiumtinctuur. Eventueel slijm moet uit de luchtwegen verwijderd worden. Het lam moet goed fit zijn en binnen een uur moet het voldoende biest gedronken hebben. Als het lam zwak is en niet zelf wil drinken, kan biest met een sonde worden ingegeven.

Wat moet u wanneer doen?? Als je zo'n vraag stelt! Alles wat afwijkt van het bovenstaande is punt van aandacht of van zorg. U probeert zelf te helpen en doet dat alleen als u zeker weet wat u voelt. Twijfelt u hoe het lam ligt of hoeveel ruimte er is, ga dan niet trekken maar vraag iemand anders die dat kan beoordelen. Of direct de dierenarts. Het is niet goed voor het schaap en lam als de dierenarts als laatste in een lange rij hulpverleners het mag opknappen. De dierenarts kan beoordelen of en alleen een correctie nodig is van de ligging van het lam of dat er een keizersnede gebeuren moet. En hij/zij kan dat dan ook snel en ter plekke uitvoeren.

      

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.