• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

vaccinatie

Influenza en Tetanus

Een gezond paard, niets voor de dierenarts? Zeker wel! Om een gezond paard gezond te houden moet er toch af en toe iets gebeuren. Natuurlijk vooral goed verzorgen, aandacht en activiteit geven en goed voeren . Goed voeren is natuurlijk niet zo veel als mogelijk, vooral ponies worden vaak te goed gevoerd. Maar dat staat natuurlijk voor iedereen vast. Los van dat is ook de dierenarts nodig om het dier gezond te houden: ontwormen en inenten moet echt doordacht en trouw gebeuren. De vaccinatie tegen influenza is het meest bekend maar de tetanus vaccinatie is minstens zo belangrijk en wordt gelijk meegenomen. Paarden zijn heel gevoelig voor tetanus en de kans dat een paard een tetanus infectie overleeft is helaas klein.

Rhinopneumonie:

Een belangrijke paardenziekte met meerdere verschijningen. Het is een virus ziekte die in principe in de luchtwegen huuishoudt, maar ook problemen kan geven in het zenuwstelstel en in de baarmoeder van drachtige merries. Dus kun je 3 soorten problemen verwachten: zware verkoudheid, verlamming en abortus. Paarden kunnen drager zijn van het virus, zodat het opflikkert als ze in stress situaite verkeren. En dan andere paarden besmetten.

Gelukkig is er een vaccin. Maar helaas werkt dat niet tegen de ergste vorm, de verlammingen. Wel tegen de abortus, maar dan moet de merrie tijdens de dracht 3 x ingeent worden en het is wijs om dan ook alle paarden in de omgeving te enten. Daarnaast: geen paniek, maar ga verstandig om met hygiene. Het virus is ook door mensen en materialen overdraagbaar, dus denk aan snotneuzen van andere paarden voor je je eigen paard weer knuffelt!

West-Nijlvirus

Gelukig nog geen probleem in Nederland. Maar dat kan veranderen en dan gaat het snel. Voor nu is de algemene preventie het belangrijkste:  voorkom een leef milieu voor steekmuggen. Díe gaan het als het voorkomt overbrengen. Dus ververs water in drinkbakken en andere reservoirs regelmatig, liefst dagelijks maar zeker alle 4 dagen. Verwijder voorwerpen waarin water kan blijven staan zoals oude emmers, autobanden en dergelijke. Maak goten en geulen waarin water kan blijven staan regelmatig schoon. In de stallen geen onnodig licht laten branden en horren aanbrengen voor stalraampjes.     

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.