• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

ontwormen

 

Ook ontwormen is iets wat bij een gezond paard moet gebeuren om het dier gezond te houden. Het begint al als een veulentje 9 dagen oud is: de eerste wormsoorten die bij een paard problemen kan geven doen dat al op die leeftijd. En ze graven zich dward door de huid heen: strongyloides westeri. Op latere leeftijd gaat dat anders, de meeste wormen gaan door opname via het gras. Maar de horzellarve die in het najaar problemen geeft wordt door het paard van zijn eigen benen gelikt en nestelt zich dan eerst in de mond en later in de maag.

Alle wormen hebben hun eigen bestrijdingsplan, de lintwormen moeten bijvoorbeeld 1 of beter nog 2 x per jaar behandeld worden en die worm is niet gevoelig voor de gewone worm spuit. En wat is gewoon? Hoe vaak? Ook daar is geen algemen regel voor te geven: dat hangt helemaal af van de hoeveelheid paarden per hectare en hoe vaak er gemaaid wordt. Het is noodzakelijk om te meten hoe erg de besmetting is en of de behandeling heeft geholpen. Een mest monster nemen en op de praktijk inleveren is daarvoor voldoende. En zitten er geen wormeieren in, dan is ontwormen op dat moment niet nodig!

Concreet: in het najaar standaard ontwormen met Equest Pramox, dat werkt goed en lang. Daarmee worden de lintwormen gedood en wordt ook het voorkomen van rustende larven in de dikke darm zo goed mogelijk voorkomen. Zodra het warm en voorjaar gaat worden alleen ontwormen als er eitjes in de mest zitten. Dus in juni en later in augustus/september nog een keer laten onderzoeken. Zonder onderzoek toch ontwormen is vragen om restistentie en niet onderzoeken is vragen om gezondheidsproblemen.      

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.