• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

castratie teef

 

 

Wat is een sterilisatie?
Dit is de meestal gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren, maar eigenlijk is de term "sterilisatie" bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij de teef echter worden meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder (bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking) compleet verwijderd. Dit is een castratie. Dierenartsen noemen het een ovario-hysterectomie. Naar keuze kan de baarmoeder ook in de hond blijven zodat alleen de ovaria, de eierstokken worden verwijderd

Wat is de beste leeftijd?
Het beste tijdstip voor sterilisatie bij de jonge hond is op ongeveer 3 maande na de loopsheid. Dit is het tijdstip waarop de doorbloeding van de baarmoeder het minst is en er dus het minste operatierisico is. Voor de eerste loopsheid is een tijdje gepropageerd maar wordt nu niet meer als optimaal gezien.

Natuurlijk moet u dan wel zeker weten dat u in de toekomst geen nestje meer wilt fokken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wat zijn de nadelen?
Er is bij de hond een kans op toename van het gewicht. Maar u kunt dit voorkomen door de hond 15 tot 20 % minder eten te geven.

Incontinentie (van urine) wordt bij circa 10 % van de behandelde honden beschreven. Bijna altijd zijn dit zware en/of grote honden. Er zijn echter wel medicijnen om deze incontinentie te behandelen.

Een sterilisatie is een buikoperatie. Gelukkig is het risico met de tegenwoordig gebruikte veilige anesthetica uiterst klein.

Wat zijn de voordelen?
De grote voordelen van sterilisatie zijn naast het niet meer loops worden: geen baarmoederontsteking of schijnzwangerschap meer en minder kans op borstkanker en suikerziekte. Om deze reden wordt de 'prikpil' tegenwoordig afgeraden.

Bij een baarmoederontsteking (pyometra) bij niet-gesteriliseerde teven is de teef ziek. Ze is lusteloos, heeft geen eetlust en krijgt soms koorts. Ook braken en diarree zijn mogelijke symptomen. Soms drinkt en urineert ze veel meer dan gewoonlijk.

Niet al die symptomen zijn specifiek voor een pyometra: ze komen ook voor bij heel wat andere ziekten, zoals aandoeningen van de nieren en de bijnieren.

Kijkoperatie?

Een kijkoperatie heeft voordelen. De wond kan kleiner worden en daardoor is er minder napijn. Nadelen zijn er ook: regelmatig zien we bij een hond waarbij de planning was om alleen de eierstokken te verwijderen, dat de baarmoeder afwijkend is en dus ook verwijderd moet worden. En moet de buik tóch nog open... Een tweede nadeel is de prijs, het is door de extra apparatuur nogal wat duurder. Het laatst nadeel: wij hebben die apparatuur niet en dus moet u naar een ander adres. Jammer? Vinden wij niet.. Wij kiezen de zekere methode om alles goed in het oog te hebben. 

 

 


Wat wordt er van u verwacht als u de hond brengt?
Natuurlijk moet de hond nuchter zijn voor de operatie en blaas en darmen leeg. Goed uitlaten dus. Als u aan het eind van de middag de hond weer komt halen moet u er rekening mee houden dat uw hond een buikoperatie heeft ondergaan. Ze heeft rust nodig. Soms toont de hond de volgende dag al weer heel dapper maar wees wijs: geef de hond een aantal dagen rust om goed te herstellen. In ieder geval niet laten springen.     

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.