• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

castratie reu

Reuen worden in onze praktijk geregeld gecastreerd, maar het komt niet vaak voor dat eigenaren hiertoe bij een jonge hond op voorhand al besluiten. Natuurlijk gebeurt het wel eens, dat als er bijvoorbeeld al een teef in huis is een reu al op jonge leeftijd wordt gecastreerd. In de praktijk blijkt echter, dat het merendeel van de reuen niet wordt gecastreerd. Ze functioneren prima als huishond. Als men besluit een reu wel te castreren is hiervoor meestal een concrete aanleiding. Dit kan met gedrag of gezondheid te maken hebben.
Wat zijn redenen om een reu te castreren? Natuurlijk wordt een dier na castratie onvruchtbaar, maar dat is zelden voor eigenaren de belangrijkste reden. Veel vaker is het doel om het gedrag te beïnvloeden. Als een dier op jonge leeftijd wordt gecastreerd, voorkom je of verminder je als regel ongewenst dominant gedrag: dominante agressie ten opzichte van andere honden en/of mensen, maar ook slecht willen luisteren, voor zover dit met dominantie te maken heeft. Daarnaast voorkom je of verminder je hyperseksueel gedrag, dat zich op verschillende manieren kan uiten. Sommige reuen willen elke teef meteen bespringen of vertonen ook rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ook lopen reuen nogal eens weg, als er een loopse teef in de buurt is, of weigeren ze soms zelfs te eten. Nu en dan zijn ook lichamelijke problemen aanleiding om een reu te castreren. Een voorbeeld daarvan is een hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn, maar ook hygiënische problemen oplevert. Een ander voorbeeld is een bepaald type tumor naast de anus, die we bij oudere reuen soms zien. Na castratie is de kans op recidief kleiner. Natuurlijk moeten we hier ook prostaatproblemen noemen: vergrotingen, ontstekingen en een enkele keer tumoren.

 


Zijn er ook nadelen aan castratie? Jazeker, maar in het algemeen worden die voor lief genomen. De hond wordt niet slomer, zoals mensen vaak denken. Belangrijkste nadeel is de neiging tot overgewicht. Na castratie heeft de hond minder eten nodig, maar de eetlust is daarentegen vaak toegenomen. Het is dus zaak hier gedisciplineerd mee om te gaan, want dan is het bijna altijd beheersbaar. Tweede nadeel is dat eigenaren soms vachtveranderingen opmerken, bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt gelukkig maar weinig voor. Tot slot zijn er incidenteel wel eens meldingen, dat de reu na castratie aantrekkelijk wordt voor andere reuen.

 


Bij twijfel over het effect van castratie wordt nogal eens bij wijze van proef een zogenaamde 'chemische castratie' toegepast. De hond krijgt dan een injectie met een middel, dat de mannelijke hormonen tijdelijk buiten werking stelt. Reageert de reu hier goed op, dan zal het dier ook op castratie goed reageren. Technisch gesproken is de operatie vrij eenvoudig: beide testikels worden verwijderd via een sneetje vlak voor de balzak. De ingreep gebeurt onder volledige narcose en de zorg voor, tijdens en na de operatie wijkt dan ook niet af van andere operaties. Als u nog vragen hebt zijn we zoals altijd graag bereid die te beantwoorden.     

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.