• praktijkauto.jpg
  • Simpie21-08-2010 003.jpg
  • 2012-08-02 19-2.jpg
  • aanzicht praktijk.jpg
  • Koe 001 bewerkt.jpg
  • auto Marjoleine avond.jpg

BVD

 

.Bovine Virus Diarree is meestal een slepend probleem op een veehouderij bedrijf. Het komt heel veel voor, maar geeft niet zo vaak acute problemen, meestal zijn de problemen zo slepend en sluimerend door de weerstandsdaling, dat het niet als aparte ziekte onderkend wordt, zelfs niet altijd door de dierenarts.

In Europa zijn al meerdere landen vrij van BVD. Ook voor Nederland zou dat een heel verstandig besluit zijn. De voorlopende bedrijven die zelf BVD hebben utgeroeid moeten nu enten om te voorkomen dat ze via de buren weer besmet worden. Het hele land BVD vrij is ingrijpend, maar op den duur veel beter en goedkoper voor de hele melkveehouderij. 

 

Een treffend praktijk voorbeeld:

 

Een goed en gezond bedrijf, had opeens in januari heel veel mastitis. De koeien knapten snel op, maar het is een hele ergernis voor de boer zowel als de koe. En het kost… Daarna bleek bij de reguliere dracht controle door de dierenarts, dat er veel meer koeien gust waren dan gewend. Nog ging er geen belletje rinkelen. Dat gebeurde pas toen uit de melkuitslag bleek, dat er opeens koeien waren met antistoffen tegen BVD in de melk.

De dierenarts vond dat reden om een quickscan te doen. Daaruit bleek dat er geen drager was bij de melkkoeien, maar wel dat er bij het jongvee ‘iets’ aan de hand was. Daarop werd van alle jonge en droge dieren bloed getapt en .. er was en oktober een drager geboren! Van oktober tot nu had deze drager voor virus verspreiding gezorgd en daardoor daalde de weerstand van de koeien met als gevolg meer mastitis en een slechte vruchtbaarheid.

De moraal van het verhaal: een abonnement op BVD antistoffen in de melk loont! Als dit gewoon doorgegaan was, had het heel veel meer gekost dan nu. De drager wordt opgeruimd en daarna moeten we nog een tijdje bloed controleren van nieuw geboren kalveren, maar we zijn weer op de goede weg.      

 

 
Diergeneeskundig Centrum Ceres
Adres:
 
Noordervaart 166
1841 JD  Stompetoren

Telefoon:
O72 5O3 93 35

 
Telefoon:
E-mail:
O72 5O3 93 35
info @ dcceres.nl

De balie/receptie is altijd geopend
tussen 8.00 uur en 18.00 uur.